Margareta

Efter studier vid Lunds universitet 1960-64 med huvudinriktning på sociologi arbetade jag i 12 år med sociologisk forskning: 1964-67 vid Socialforskningsinstituttet i Köpenhamn, 1967-72 vid Department of Sociology, University of Dar es Salaam, Tanzania och 1973-78 SIAR, Köpenhamn och Lund. Efter vidareutbildning inom Human Resources följde 12 år vid Verdexas/Bilias personalavdelning i Malmö. Det reglerade arbetslivet avslutade jag 2002 efter 12 år som generalsekreterare för Barnfonden, Malmö.

Mitt tangoliv startade sommaren 1995 på en kaj vid Seine i Paris. Min son som en kväll hade sett par dansa argentinsk tango på kajen tipsade mig: ”Du måste gå dit. Det är så vackert, så sensuellt.” Jag föll handlöst för denna dans och ville helst börja lära mig direkt. Efter omvägar via bland annat ”ballroom argentinsk tango” till tysk tangomusik hittade jag den tango jag sökte hos Gloria Leyland i Malmö i december 1996. Sedan dess har tangon upptagit en allt större del av mitt liv.

Från hösten 2002 har jag ägnat mig åt den argentinska tangon mer eller mindre på heltid. Jag har översatt och skrivit böcker om tango, hållit föredrag, gjort uppvisningar och dansat flera gånger i veckan. Under åren 2003 – 2016 har jag hållit kurser, arrangerat praktikor, milongor, workshops i Simrishamn med omgivning. Sedan jauari 2017 har verksamheten varit begränsad till privat undervisning, workshops, föredrag samt försäljning av tangoböcker.

Startade en enskild firma,TangoMar, hösten 2003. Jag gjorde min första resa till Buenos Aires år 2000. Därefter har det blivit flera. Vistelserna där har blivit en viktig del av mitt tangoliv. Tangoupplevelserna har blivit allt djupare och tagit mig till höjder som jag inte anade existerade. Men det är i Skåne jag kommer att fortsätta att dansa och verka för tangon större delen av året. Det är ett fint tangoklimat här i söder som det känns bra att vistas i.

Redan under ett av mina första besök i Buenos Aires hittade jag en bok om milongamilljöer som fascinerade mig och som jag visste skulle vara intressant att läsa för tangodansarna i Skandinavien. Strax därefter fick jag kännedom om ytterligare en. Båda var på spanska. Med hjälp av tangokolleger i Sverige från Argentina, Uruguay och Chile lyckades jag översätta dem till svenska. Den första kom ut 2003, Sonia Abadis El bazar de los abrazos som fick titeln Milongan – omfamningarnas basar. Den andra gavs ut 2005, Graciela H. López bok Secretos de una milonguera, på svenska En tangodanserskas hemligheter. I samband med presentationer av böckerna berättade jag om egna upplevelser och flera påpekade att jag borde skriva en egen bok .

Utkom i maj 2009 med Tango i Buenos Aires – koder och passion.
I mars 2011 gavs den ut i engelsk översättning av ABRAZOS med titeln Tango Passion and the Rules of the Game och i april 2013 på spanska, Tango Pasión. Las reglas del juego. av Ediciones Lumiere i Buenos Aires. En andra upplaga av boken på spanska gavs ut av förlaget Ediciones Corregidor i november 2016.

Översatta böcker: Milongan – omfamningarnas basar av Sonia Abadi och En tangodanserskas hemligheter av Graciela H López.
Böckerna kan beställas via min e-mailadress: margaretawestergard@msn.com.