Böcker om tango
Tango i Buenos Aires – koder och passion

Boken kom ut i maj 2009 och kan köpas eller beställas direkt på förlaget Instant Book AB, Kungsgatan 77 i Stockholm, tel. 08-6513970, info@instantbook.se, via nätbokhandel eller över disk. Boken kan också beställas via mejl till margaretawestergard@msn.com för 150 kr inkl moms. Porto tillkommer om boken ska skickas.

Boken har beställts av flera bibliotek.

Bibliotekstjänsts recension:
Westergård, Margareta
Tango i Buenos Aires – koder och passion
Häftepos 09116183
Hanna Troëng, lektör

Margareta Westergård undervisar i tango på Österlen. Hon har också, genom många resor till Argentina, etablerat sig på milongorna i Buenos Aires. Denna bok redovisar hennes erfarenheter av den argentinska dansen. Som titeln indikerar ligger dess fokus på koder och passion. Författaren lyckas, i hög grad genom dagboksanteckningar, förmedla en stark och privat bild av Buenos Aires danskultur. Passionen för dansen och hos de individer som beskrivs åskådliggörs, liksom de regler som inramar passionen och styr dansscenen – milongans koder. Boken har ett strikt upplägg. Varje kapitel är klart uppdelat med rubriker och avgränsningar. I slutet av den självbiografiska text som utgör bokens huvuddel tillkommer 36 koder för milongan i Buenos Aires, ett antal översatta tangotexter samt litteraturförteckning. Illustrationer utgörs av svartvita fotografier … tagna från tangomilongor. Boken skildrar författarens resa in i en kultur och bör därigenom intressera fler läsare än tangoentusiaster.
Läsarnas kommentarer >>

Tango Passion and the Rules of the Game

I mars 2011 gavs boken ut på engelska av ABRAZOS med titeln Tango Passion and the Rules of the Game. Den kan beställas via förlaget www.abrazosbooks.com eller mejl till margaretawestergard@msn.com.

Pris: 150 SEK.
Recensioner finns i den engelska versionen av hemsidan.

Boken finns att köpa på flera ställen i Buenos Aires:

KEL Ediciones, M.T. de Alvear 1369, tel. 4814-3788 (engelska böcker)
Las Marianas, Suipacha 252, tel. 4328-3528 (tangoskor)

Neo Tango Shoes, Sarmiento 1938

Presentation av Tango Passion and the Rules of the Game in Buenos Aires
Boken presenterades i Buenos Aires den 12 april 2011. Evenemanget kan ses i två delar på youtube:

Videon är filmad av Brian Hendrie. Dansare: Claudio Gonzales & Melina Brufman samt, på slutet av videon tillsammans med författaren, Eduardo Teves. Bandoneón: Carlos Quilici. Presentationer av förläggaren Daniel Canuti, Abrazos, ambassadör Charlotte Wrangberg, författaren Margareta Westergård. Sonia Abadi läser ett avsnitt ur sin bok El bazar de los abrazos.

Nyheter
Apr 13 2011
Bokpresentation på residenset

Författaren, sociologen och tangoentusiasten
Margareta Westergård presenterade på tisdagen sin nya bok ”Tango Passion – The Rules of the Game” på ambassadörens residens.
Westergård berättade inför en publik bestående av framträdande argentinska kulturpersonligheter, ambassadrepresentanter, tangodansare etc, om hur hon introducerats till tangon för drygt 15 år sedan. Hon har därefter gjort regelbundna resor till Argentina, skrivit och översatt böcker om tango samt arbetar i dag som tangolärare i södra Sverige – Simrishamn. I boken får läsaren insyn i tangovärldens koder samt skrivna och oskrivna regler, allt berättat med personliga kommentarer och tankar. Boken innehåller även en del nyttiga tips om Buenos Aires och Argentina.
Bokpresentationen inramades som sig bör av högklassig tango, såväl musik som dans. Alla bilder från evenemanget är tagna av tredje sekreterare Irene Crona.

Tango pasión. Las reglas del juego.

bok-liten

År 2012 översattes boken till spanska av Margarita Guerra, Montevideo, Uruguay, och gavs ut av Ediciones Lumiere i Buenos Aires i april 2013.

En andra upplaga av den spanska versionen gavs ut i november 2016 på förlaget Ediciones Corregidor


Även den spanska versionen presenterades på den svenska ambassadörens residens i Buenos Aires, den 23 april 2013.

http://www.swedenabroad.com/sv-SE/Ambassader/Buenos-Aires/Aktuellt/Nyheter/Bokpresentation-pa-residenset-sys/

24 apr 2013

Bokpresentation på residenset
dans
Tango Passion 2013 Foto: Klara Bové4

Författaren, sociologen och tangoentusiasten Margareta Westergård presenterade på tisdagen sin nya bok ”Tango Passion – Las Reglas del Juego” på ambassadörens residens.

Westergård berättade inför en publik bestående av framträdande argentinska och svenska kulturpersonligheter, ambassadrepresentanter, tangodansare etc, om hur hon introducerats till tangon för drygt 15 år sedan. Hon har därefter gjort regelbundna resor till Argentina, skrivit och översatt böcker om tango samt arbetar i dag som tangolärare i södra Sverige – Simrishamn.

I boken får läsaren insyn i tangovärldens koder samt skrivna och oskrivna regler, allt berättat med personliga kommentarer och tankar. Boken innehåller även en del nyttiga tips om Buenos Aires och Argentina.

Bokpresentationen inramades som sig bör av högklassig tango, såväl musik som dans. Boken utgavs på spanska av Ediciones Lumiere S.A. i början på 2013.

 

Översättning av tangolitteratur
Under mina besök i Buenos Aires har jag kommit i kontakt med böcker om tango på spanska som jag ansåg skulle vara värdefulla för de skandinaviska tangodansarna att läsa. Jag har översatt två av dessa, Milongan – omfamningarnas basar av Sonia Abadi och En tangodanserskas hemligheter av Graciela H. López.
I samband med att en tangoshow skulle uppföras i Stockholm, Helsingborg och Simrishamn översatte jag dikten Balada para un loco av Horacio Ferrer. Den uppfördes som sång- och dansnummer av Marisa Vazquez, Carina Mele och Carlos Costes. I samarbete med Marcela Sejas, Buenos Aires, har jag översatt ytterligare ett antal tangotexter, varav några finns i en bilaga i Tango i Buenos Aires – koder och passion.

 

Egna dikter
Skriver då och då en dikt relaterad till tango. Tangodanserskans hemligheter är en resumé av novellen En tangodanserskas hemligheter i boken med samma namn.


Tango i Buenos Aires
Milongan – omfamningarnas basar

Denna bok tar oss in i den hemliga världen på Milongorna i Buenos Aires. Milonga kallas de salonger, där det dansas tango från eftermiddag till tidig morgon alla dagar i veckan. Till Milongorna kommer män och kvinnor från samhällets alla skikt, alla åldrar, utseenden och storlekar. Det enda gemen- samma är deras passion för tango. Milongan är ett koncentrat av livet- ett rum där man kan leva ut sina erfarenheter av olika slag, emotionella, sensuella och konstnärliga. Livet på Milongan styrs av koder, oskrivna regler…
Författaren Sonia Abadi, själv passionerad tangodansare,

har gjort en fascinerande studie av den subkultur man finner på milongorna. Hon beskriver tangon som ett sociokulturellt fenomen, berättar om det komplicerade spelet på milongan mellan man och kvinna. Hon skriver också om tangon som passion och drog, om tangomagi, om tangons generositet och om den oundvikliga avundsjukan. I notanteckningarna ges information om tangons kompositörer, textförfattare och musiker… Sonia Abadi bor i Buenos Aires och är läkare och psykoanalytiker. Hon har publicerat böcker och artiklar inom bland annat psykologi och psykoanalys. Hon har under flera år varit medarbetare på tangotidningen El Tangauta, där hon skrivit den månatliga krönikan La vida es una milonga (Livet är en milonga). Hon är tangodansare och tangosångare. Hon har också skrivit manus till, och varit konstnärlig ledare för olika tangoföreställningar

Berättelser från tangovärlden i Buenos Aires
En tangodanserskas hemligheter

I boken får vi möta människor som tillhör dagens pulserande tangovärld i Buenos Aires, vanliga människor, som arbetar, älskar och lider i denna stad. Det handlar om män och kvinnor i olika åldrar, från samhällets alla skikt, människor som plötsligt ställs inför speciella och unika ögonblick i sina liv. Med tangon som bakgrund fyller de dessa berättelser med sina kärlekshistorier, passioner, oväntade möten och fantasi.

Invävt i berättelserna finns små och stora guldkorn om tangon som dans, som passion och som drog.

Berättelserna har tidigare publicerats i tangotidningen B. A. Tango i Buenos Aires. Några av dem, bygger på faktiska händelser.

Författaren Graciela H. Lopéz bor i Buenos Aires,där hon drygt 30 år varit verksam som psykoanalytiker. Skrivandet började hon med efter att hon gripits av en passion för tango. Det är människorna i milongornas värld som är hennes huvudsakliga inspirationskälla. Graciela arrangerar själv en av Buenos Aires cirka 130 milongor.